?

Jeg sliter med "voice crack", hva skal jeg gjøre?

Mann 23 . 06 Desember 2019
Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med "voice crack" altså at stemmen brister, på samme måte som den gjorde i puberteten. Det skjer helt tilfeldig, ofte og helt "uprovosert", slik at det vel så gjerne oppstår i en situasjon der jeg er helt rolig som i en situasjon der jeg er stresset. Dette har gitt meg en enorm angst for å holde presentasjoner, snakke høyt i timen eller bare snakke høyt foran mange mennesker. Jeg mistenker at det er fordi jeg har mye slim i halsen, slik at halsen føles litt konstant "groggy", og hver gang det skjer så må jeg kremte for å få tilbake den "vanlige" stemmen. Jeg er derimot ikke syk med forkjølelse, eller liknende, og stemmen har vært sånn i et par år nå.. Jeg har ingen kjente sykdommer som kan påvirke stemmen og stemmen er ellers helt normal (og jeg er ferdig med puberteten for lengst), men dette plager meg voldsomt og jeg vil utrolig gjerne finne en løsning på det.. Takk for svar!

Mann (23)
Sosionomen og legen svarer
Hei

Det er ikke sikkert det finnes en løsning på utfordringer med "voice crack". En kan tenke seg at det er flere og sammensatte årsaker til ditt problem. Derfor kan det være lurt å sjekke ut flere mulige løsninger.

En løsning kan være å oppsøke en stemmepedagog. Bruk av stemmen i et høyere volum enn i dagligtale krever mer bevisst bruk av luft, støtte fra magen og kroppsholdning. Dette kan kanskje hjelpe deg til å bruke stemmen din mer hensiktsmessig og dermed redusere sannsynligheten for "voice crack". En annen løsning som kan forsøkes er å bestille en time hos din fastlege for å finne ut hva årsaken kan være. Kanskje er det aktuelt at en Øre-Nese-Hals lege ser på deg etter henvisning fra fastlege om denne finner grunnlag for det. 

Andre løsninger kan være å drikke tilstrekkelig med vann før og underveis i en presentasjon, og kanskje ha halstabletter tilgjengelig.

Et siste råd er å øve deg på å holde muntlige framlegg uten publikum, eller foran en venn. Kanskje du oppdager hva som skjer når stemmen din brister, og kanskje du kan gjøre tilpasninger derfra. Du kan også melde deg på "Ta ordet kurs" som arrangeres ved de fleste samskipnader. Her kan du  øve deg med å ta ordet i en trygg setting og kanskje få erfaring på at du kan få fremlagt det du skal si, selv om stemmen av og til sprekker.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Sosionom og lege 

Finner du ikke det du leter etter?